Zoeken

In memoriam: Erwin de Vries

Bijgewerkt: 8 jun 2018

21 december 1929 - 31 januari 2018


Erwin de Vries

Het werk van Erwin de Vries straalde een rebelse vitaliteit uit. Hij was een begenadigd beeldhouwer, tekenaar en schilder. Een echt natuurtalent.

Nationaal Monument Slavernijverleden - Oosterpark Amsterdam

Erwin de Vries werd in 1929 geboren in Suriname. Toen hij 19 jaar werd had hij al zijn eerste tentoonstelling. Hij vertrok voor zijn studie naar Nederland en werkte enige tijd als kunstenaar. Daarna keerde hij terug naar Suriname en was van 1952 – 1957 docent kunst in Suriname. In 1958 keerde hij terug naar Nederland om weer te gaan studeren aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. De stad waar ook het merendeel van zijn werk te vinden is.


In 2009 werd Erwin de Vries door cultuurwethouder Carolien Gehrels benoemd tot ereburger van Amsterdam. In Suriname werd hij gedecoreerd tot Drager van het Groot Lint in de Ere-Orde van de Gele Ster. Hij is onder meer bekend geworden door zijn borstbeelden van politicus Joop den Uyl en voetballer Clarence Seedorf. Erwin de Vries is ook verantwoordelijk voor het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark en het beeld van Elieser dat staat voor de Portugese Begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk.


In Suriname is Erwin de Vries de maker van het beeld van de bekende Surinaamse politici Jagernath Lachmon op het Onafhankelijkheidsplein en Henck Arron tegenover het Kabinet van de President en het beeld van de vakbondsleider Fred Derby, op het kruispunt van de Dr. Sophie Redmondstraat en de Fred Derbystraat.


Ook vervaardigde De Vries bustes van Olympisch kampioen Anthony Nesty en meer recent de schrijfster Astrid Roemer en zwemster Ranomi Kromowidjodjo. Daarnaast was Erwin de Vries ook kunstschilder. De Vries schilderde niet alleen abstract werk, maar ook portretten. Met zijn werken exposeerde De Vries in binnen- en buitenland. 

126 keer bekeken

© 2018 NiNsee

NiNsee

Gebouw "De Bazel"

Vijzelstraat 32

1017 HL Amsterdam

T: 020 - 21 49 640

E: info@ninsee.nl

Connect online:

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean