Zoeken

Lezing overlevering en wetenschap over de doorwerking van het slavernijverleden

Bijgewerkt: 21 feb 2019

Woensdag 13 maart 2019 organiseert het NiNsee in het Bijlmer Parktheater gelegen aan het Anton de Komplein 240, 1102 DR Amsterdam een lezing over de doorwerking van het slavernijverleden. Tijd: 19.00 – 21.00 uur


Al sinds de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij is de doorwerking van het slavernijverleden een belangrijk onderwerp in de Afro-Caraïbische gemeenschappen. De centrale gedachte over het effect van het slavernij- en koloniaal verleden is dat het als kenmerkend wordt gezien voor het noodlot van de Afro-Caraïbische mens.

Zelfbeeld, verwachtingen van de omgeving en de interpretatie van allerlei problematiek worden sterk door die gedachte bepaald. Aan de tijd van de slavernij worden uiteenlopende zaken als gezinsproblematiek, zwak organisatievermogen en geringe onderlinge solidariteit toegeschreven.


Dit kunnen wij de volkswetenschap over de doorwerking van het slavernij- en koloniaal verleden noemen en hoewel zulke kennis zeer serieus moet worden genomen, alleen al omdat ze in de beleving van velen een grote rol speelt, is het een groot manco dat er hier nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. In deze lezing wordt deze belangrijke omissie van de officiële wetenschapsbeoefening ter sprake gebracht. Tevens is het een begin om serieus aandacht te vragen voor adequaat wetenschappelijk onderzoek.


Dr. Frank Dragtenstein (historicus) gaat in op dat wat wetenschappelijk bekend is over de doorwerking. Daarna is er, onder leiding van dr. Jurenne Hooi, een panelgesprek met drs. Urmy Macnack (antropoloog), dr. Glenn Helberg (psychiater) en Jorien Wuite MSc. Public management / management sciences (Gevolmachtigd minister St. Maarten) over de betekenis van de opvattingen binnen de Afro-Caraïbische gemeenschappen over de doorwerking van het slavernijverleden.


Entree: € 5,- Tickets kopen? Klik hier.

174 keer bekeken

© 2018 NiNsee

NiNsee

Gebouw "De Bazel"

Vijzelstraat 32

1017 HL Amsterdam

T: 020 - 21 49 640

E: info@ninsee.nl

Connect online:

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean