Zoeken

In memoriam Perez Jong Loy

Perez “Apakanaike” Jong Loy was een zeer gewaardeerde partner van het NiNsee. In samenwerking met zijn stichting Opo Kondreman wordt, sinds 2010, jaarlijks de Elieser Herdenking op de Joodse begraafplaats Beth Haïm in Ouderkerk aan de Amstel georganiseerd. Daar is inmiddels een straat naar Elieser vernoemd en een standbeeld opgericht.


Jong Loy kenmerkte zich door zijn maatschappelijke betrokkenheid. Zo maaktij hij in de zeventiger jaren deel uit van de organisatie van het Kwakoe Festival in de Amsterdamse Bijlmermeer en trok hij toen al als bevlogen activist ten strijde tegen racisme en discriminatie.


Jong Loy maakte ook deel uit van de groep activisten die zes jaar geleden een formeel bezwaar hadden indienden tegen de intocht van Sinterklaas en Zwarte Piet in Amsterdam. Ondanks dat de rechtszaak werd gewonnen werd het hoger beroep verloren maar de geest was hiermee definitief uit de fles en de roetveegpiet werd geïntroduceerd.


Ook memorabel is de 1873 button die inmiddels ook in het Amsterdam Museum is te bewonderen. Met deze zwartgekleurde button gaf Jong Loy uiting aan de misvatting dat tot slaafgemaakten in Suriname op 1 juli 1863 bevrijd waren van het juk van de slavernij. Er volgende een periode van 10 jaar waarop men verplicht was op de plantages te blijven werken. Door middel van de button beoogde Jong Loy het bewustzijn en kennis van deze gedeelde geschiedenis onder de Nederlanders te vergroten.Jong Loy is overleden aan de gevolgen van een bacteriële infectie en wordt zaterdag14 december 2019 in besloten kring gecremeerd. Het NiNsee is Perez “Apakanaike” Jong Loy zeer erkentelijk voor de samenwerking en de enorme bijdrage die hij heeft geleverd aan het bestrijden van onrecht, racisme en discriminatie.

Rust zacht waarde broeder.

85 keer bekeken

© 2018 NiNsee

NiNsee

Gebouw "De Bazel"

Vijzelstraat 32

1017 HL Amsterdam

T: 020 - 21 49 640

E: info@ninsee.nl

Connect online:

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean