Zoeken

17 mei 2019 NiNsee Lezing: Het Witte Geweten - #1 Privilege in het onderwijs

Bijgewerkt: 20 mei 2019

Hoe staat het ervoor met het geweten rondom slavernijverleden en kolonialisme in het onderwijs? Voor deze drieluik heeft het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) een zeer ongebruikelijke programmering in elkaar gezet namelijk: alleen maar witte mensen op het podium! De motivatie hierachter is dat het gesprek zal gaan over het witte geweten tegenover het koloniaal verleden en slavernij waarbij ‘white privilege’ centraal staat en ter discussie zal worden gesteld. We gaan het verdiepende gesprek aan met witte mensen die zich inzetten voor meer aandacht aan slavernij verleden en culturele dekolonisatie in het onderwijs rondom de vraag hoe we verder kunnen komen.


Sprekers

Philip Wagner: Een Nederlandse econoom en hoogleraar Global Economy & Governance aan de Inter-Continental University of the Caribbean (ICUC) in Willemstad (Curaçao). Verder is hij ondernemer/bestuurder van de Wagner Group en programmadirecteur van AOG School of Management.


Jeroen Rijlaarsdam: Rector-bestuurder van het Ir. Lely Lyceum in Amsterdam


Angelie Sens: Cultuurhistoricus met specialismes op de terreinen 'kolonialisme', slavenhandel, slavernij en abolitionisme, alsmede de media in de voormalige Nederlandse koloniën. Haar proefschrift is getiteld 'Mensaap, heiden, slaaf'. Nederlandse visies op de wereld rond 1800


Rubina Boasman: geeft als vertegenwoordiger uit de Afro-Caribische gemeenschap een kritische slotbeschouwing over de bijdragen en het geheel van de dag. Zij studeerde International Management, Higher Education Achievement Report (HEAR) aan de University of Liverpool. Zij is Diversity, Inclusion & Leadership Expert


Drieluik Het Witte Geweten De zwarte kritiek is niet mals: witte mensen genieten ‘white privilege’, prediken onschuld en reageren vaak gekwetst als ze worden aangesproken. Gelukkig passen niet alle witte mensen in dat beeld. Velen handelen al gewetensvol: zij steunen aandacht voor het slavernijverleden en culturele dekolonisatie, zij ijveren voor diversiteitsbeleid en verzetten zich tegen Zwarte Piet.


In drie debatten worden vertegenwoordigers van het witte geweten uit het onderwijs, de politiek en de media aan de tand gevoeld. Hierbij is de vraag: in hoeverre hapert dit geweten doordat witten altijd in hun comfortzone blijven en zwarte eisen slechts voor de vorm worden meegenomen in verschillende beleidsagenda’s?


Daar tegenover staat wel dat er bij een werkelijk gelijkwaardig gesprek ook wederzijdse ruimte moet zijn voor kritiek. Hierbij moeten  witte mensen ook hun oprechte twijfels over sommige van de zwarte eisen en hun interpretaties van verschillende situaties kunnen uiten. Dus hoe kunnen we komen tot een gelijkwaardige dialoog zonder witte kramp of verlegenheid?


Aanvang: 20.00 uur. Toegang: Gratis. Tickets? Klik hier.Nationaal Monument Nederlands Slavernijverleden

223 keer bekeken

© 2018 NiNsee

NiNsee

Gebouw "De Bazel"

Vijzelstraat 32

1017 HL Amsterdam

T: 020 - 21 49 640

E: info@ninsee.nl

Connect online:

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean