Over ons

Over ons 

Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) is een kenniscentrum dat kennis  verzamelt, beheert en ontwikkelt over de geschiedenis van het trans-Atlantische slavernijverleden en het koloniale verleden. Ook organiseert het NiNsee de jaarlijkse landelijke herdenkingsactiviteiten. Het NiNsee is één van de eerste netwerken in Nederland die zich publiekelijk profileert en hard maakt voor het transparante verhaal over de volledige geschiedenis van het trans-Atlantische Slavernijverleden en de koloniale geschiedenis van Nederland. Het trans-Atlantische slavernijverleden en de koloniale geschiedenis zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Met name de Afro-Caribische gemeenschappen in Nederland ondervinden nog steeds de doorwerking van het verleden, zowel in maatschappelijke posities in de samenleving als in de beeldvorming in de Nederlandse media. Ook in het ‘culturele archief van Nederland’ is deze erfenis nog volop terug te vinden. Het is belangrijk dat niet slechts de Afro-Caraibïsche Nederlandse gemeenschappen dit verleden kennen maar dat alle Nederlanders op de hoogte raken van dit gedeelde verleden. Het NiNsee draagt met zijn verschillende doelstellingen bij aan deze ambitie.

Missie
Het NiNsee verzamelt, beheert en ontwikkelt kennis en deelt interpretaties en verbeeldingen rond de gedeelde geschiedenis van het trans-Atlantische slavernij verleden en van de Nederlandse koloniale periode. Deze kennis, interpretaties en verbeeldingen wil het NiNsee zoveel mogelijk delen en verspreiden onder een breed publiek in Nederland om op basis van gelijkwaardigheid bij te dragen aan een fundament voor een gedeelde toekomst voor de hele Nederlandse samenleving.

Steun ons
Doneer nu en draag bij aan onze missie. Elke bijdrage, groot of klein, is waardevol. Doneer direct online via Tikkie. Alvast hartelijk bedankt voor uw bijdrage!

Doneren Ninsee

Lees meer over doneren via Tikkie.

Verken meer

NiNsee wordt ondersteund door: 

Gemeente Amsterdam Mondriaan