Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis
NiNsee
De Bazel,
Vijzelstraat 32,
1017 HL Amsterdam
T. 020 - 21 49 640
E. info@ninsee.nl
www.ninsee.nl
Black Achievement Month

Highlights eerste week Black Achievement Month

Van zaterdag 1 t/m maandag 31 oktober vindt de allereerste editie plaats van de Black Achievement Month in Amsterdam, Den Haag, Leiden en Leerdam. Tijdens deze maand maak je kennis met de geschiedenis van de zwarte gemeenschap in Nederland en ontmoet je bekende en onbekende zwarte rolmodellen van vroeger, maar vooral van vandaag en morgen.

De Black Achievement Month boeit, inspireert en verrast met tientallen evenementen: van exposities tot seminars en van dans tot film. In dit persbericht presenteren we een paar hoogtepunten die plaatsvinden tijdens de eerste week van dit historische event.

Zwarte Uitvinders

De opening van de Black Achievement Month is verdeeld over twee dagen en begint op zaterdag 1 oktober om 11.00 uur in het NEMO Science Museum in Amsterdam met een gratis programma voor het hele gezin.

Speciaal voor kinderen is er de tentoonstelling Zwarte Uitvinders over zwarte uitvinders en hun ontdekkingen. Wist je bijvoorbeeld dat het stoplicht en het maandverband zijn uitgevonden door Afro-Amerikanen ten tijde van de slavernij?

Cardioloog Harriette Verwey van het Leids Universitair Medisch Centrum vertelt vandaag over haar boeiende vak. Ze hoopt de aanwezige kinderen te inspireren en te laten zien dat ze alles kunnen worden in het leven! Wil je erbij zijn? Meld je dan voor 30 september aan via info@ninsee.nl ovv ‘Zwarte Uitvinders op 1 oktober’. Vermeld ook het aantal deelnemende kinderen/ouders!

Officiele opening

In het Compagnietheater in Amsterdam vindt op zondag 2 oktober om 19.30 uur de officiele opening plaats van de Black Achievement Month met een gratis avondvullend programma. Er zijn optredens van onder meer muzikale duizendpoot en soul en jazz zangeres Sarah Jane Boss en het internationaal geroemde ZO! Gospel Choir.

Hoofdspreker is de Britse filmregisseur Steve McQueen, die de regie in handen had van de internationaal gelauwerde en drievoudig Oscarwinnende film 12 years a slave. Wil je bij de officiele opening van de Black Achievement Month aanwezig zijn, dan kun je je voor 30 september aanmelden via info@ninsee.nl (maximaal 2 personen per aanmelding) ovv ‘officiele opening Black Achievement Month op 2 oktober’.

Zwart Amsterdam

Op vrijdag 7 oktober opent in het Amsterdam Museum in het centrum van de stad de tentoonstelling Zwart Amsterdam. Amsterdammers nomineerden hiervoor zwarte rolmodellen: schrijvers, politici en rappers, maar ook de buurvrouw en de voetbalcoach. Gastcurator Imara Limon maakte een keuze uit deze suggesties. In de tentoonstelling die tot en met zondag 13 november duurt, zullen beelden, verhalen en voorwerpen te zien zijn die te maken hebben met inspirerende (on)bekende zwarte personen.

Afrovibes Festival: Ketima

Afrovibes Festival presenteert jong actueel dans en theater uit Afrika en Nederland. Afrika is booming, cool en actueel en Afrovibes laat dat zien! Op vrijdag 7 oktober om 20.00 uur brengt Afrovibes een avondvullend programma met dans, poetry en muziek in het Bijlmer Parktheater in Amsterdam.

Vier dansers van Vuyni Dance Theater uit Johannesburg brengen de spetterende dansvoorstelling Ketima met live percussie muziek van Azah Given Mphago. Ketima betekent ‘rennen’ en is een bundeling van licht, dansers en muziek. De Vuyani dansers verbinden traditionele bewegingen uit de Afrikaanse dans met moderne westerse dans.

Zwart Glas

Het Nationaal Glasmuseum in Leerdam heeft vier Surinaamse kunstenaars uitgenodigd voor de groepsexpositie Zwart Glas. Met deze expositie shift het museum de focus van witte glasblazers en kunstenaars naar Antilliaanse en Surinaamse kunstenaars.

Gastcurator Melvin Anderson (Aruba) vroeg hiervoor Brian Coutinho (keramiek), Chequita Nahar (sieraden), Marcel Pinas (beeldhouwer) en Harvey Bouterse (keramiek en mode) hun werk te transformeren naar glas, een voor hen nieuw materiaal.

Op zondag 9 oktober maken Melvin Anderson en Brian Coutinho ‘live’ nieuw werk. Via een tribune in de glasblazerij zijn de werkzaamheden te volgen. De nieuwe kunstwerken worden vanaf 11 november getoond op de expositie Zwart Glas.

Viering Marrondag & Afrovibes

Op zondag 9 oktober wordt in het Theater aan het Spui in Den Haag de Dag van de Marrons herdacht en gevierd vanaf 14.00 uur. De Dag van de Marrons is een belangrijke herdenkingsdag voor de Marrons. Dat zijn afstammelingen van Afrikanen die door slavenhalers naar Suriname zijn gebracht. Daar bevrijdden zij zichzelf uit de slavernij en vestigden ze zich in het oerwoud.

De levenslooprituelen van de Marrons zijn opgenomen in de UNESCO-erfgoedlijst en komen mooi terug in het theaterstuk Kiya dat deze dag te zien is. Ook is er een Talking Drums workshop, de Zuid-Afrikaanse dansvoorstelling Ketima en de Lady Africa Fashionshow van Afrovibes en muziek van de populaire Marrongroep Young Cosje.

Meer info

Een volledig overzicht van al onze evenementen vind je op www.blackachievementmonth.nl en www.facebook.com/BlackAchievementMonth

Afmelden voor de nieuwsbrief | Meld je aan via www.ninsee.nl