Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis
NiNsee
Linnaeusstraat 35-f
1093 EE Amsterdam
T. 020 - 568 85 68
F. 020 - 568 85 67
E. info@ninsee.nl
www.ninsee.nl
Nieuwsbrief oktober 2011

lezing Lezingen oktober

Oktober is een maand vol interessante activiteiten bij het NiNsee! Het is niet alleen de Maand van Geschiedenis, maar er zijn ook interessante lezingen. Zo komt mevrouw Pieter-Kwiers uit Curacao op vrijdag 21 oktober een lezing geven over Afrikaanse geloven en magie. Deze lezing staat in het teken van het VN jaar van de Afrikaanse diaspora.

Het Grote Papiamentu/-o Dictee

Taalliefhebbers opgelet, op vrijdag 28 oktober is het zo ver. Als vervolg op het Grote Sranantongo Dictee dat NiNsee hield in juli dit jaar, is er op 28 oktober een Papiamentu/Papiamento Dictee i.s.m. Simia Literario. Er hebben zich inmiddels al flink wat kandidaten aangemeld! De winnaars krijgen een leuke prijs. Lees verder

Papiaments Dictee

maand van de geschiedenis Maand van de Geschiedenis

Op 30 oktober is de laatste zondagmiddag special bij het NiNsee m.b.t. Maand van de Geschiedenis. Tijdens deze interactieve middag Madam Walker & Me is er veel aandacht voor black hair en de culturele aspecten hiervan dat mensen samenbrengt. Lees hier het verslag van 2 oktober. Ook heeft Inheritage School een black hair special op za. 15 oktober, met gastspreker Rodney Maartens en de documentaire 'Good Hair'.

NiNsee op bezoek bij de NOS

Op de redactie van de NOS in Hilversum wordt er elke week een lunchsessie georganiseerd waarin een bepaald onderwerp wordt behandeld en deskundige(n) hiervan de dialoog aangaan met de NOS-journalisten. Donderdag 13 oktober waren NiNsee onderzoeker Frank Dragtenstein en NiNsee PR & Communicatiemedewerker Vanessa Vijzelman daar uitgenodigd om te praten over het slavernijverleden, dat nu veel in de actualiteit is.

Prettige discussie
Het was een prettig gesprek en er werden ook video's van nieuwsitems vertoond en hier over gediscussieerd. Dragtenstein wist vanuit historisch oogpunt veel achtergrond informatie te geven aan de journalisten en kwam met tips hoe ze het onderwerp ook vanuit een niet-Eurocentrisch oogpunt kunnen belichten. Vijzelman kwam met concrete tips voor actuele onderwerpen en sprekers. Onderwerpen als de Gouden Koets, Zwarte Piet, de NTR documentaire en de gevoeligheid hier om heen passeerden eveneens de revue.

NOS journaal
Nieuws
 TV Tip: Z.O.Z.
 Martha Machado wint wetenschappelijke prijs
 Rode Loper Festival bij het NiNsee
Ninsee agenda
 15/10
Inheritage School 'Good Hair'
 21/10
Lezing Afrikaanse geloven in magie
 28/10
Het Grote Papiamentu / Papiamento Dictee
Afmelden voor de nieuwsbrief | Meld je aan via www.ninsee.nl