Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis
NiNsee
De Bazel,
Vijzelstraat 32,
1017 HL Amsterdam
T. 020 - 521 18 34
F. 020 - 568 85 67
E. info@ninsee.nl
www.ninsee.nl
Keti Koti Editie 2013

Slavernij4e.jpg Symposium Cultureel Trauma

A.s. zondag is er een symposium georganiseerd door het NiNse, FORUM en de VU waarbij het 'culturele trauma' van de slavernij centraal staat. Lees verdervoor meer informatie.

Koningspaar aanwezig

Zijne Majesteit koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Maxima zijn aanwezig bij de nationale herdenking op maandag 1 juli in het Oosterpark te Amsterdam.Op maandag 1 juli 2013 is het precies 150 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse koloni?n werd afgeschaft.

Keti Koti 2013, traditioneel georganiseerd door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), zit boordevol activiteiten. Om 10.30 uur vertrekt de traditionele Bigi Spikri optocht van looporkesten, bazuinkoren en dansende mensen in folkloristische kledij van het Leidseplein naar het Oosterpark.

maxima en willem.jpg

elisabeth.jpg Speciale gasten

Bij het slavernijmonument in het Oosterpark vindt vervolgens de nationale herdenking plaats. De herdenking begint om 13.00 uur en wordt gepresenteerd door Humberto Tan. Na een plengoffer door Marian Markelo volgen toespraken door vice-minister-president Lodewijk Asscher, burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam en de voorzitter van het NiNsee Eddy Campbell. Speciale gast is de Amerikaanse dichteres en filosofe Elizabeth Alexander; bekend van het gedicht Amistad en van “Praise Lord for the Day”, het inaugurele gedicht voor de Amerikaanse president Obama in 1989.

Live NOS uitzending

De NOS verzorgt van 12.30-14.15 uur een live-uitzending vanuit het Oosterpark. Van 19.10-19.45 wordt op Nederland 2 een samenvatting van de dag, met reportages van de herdenking en het Keti Koti festival uitgezonden.

nos_logo.jpg

Morgan-Heritage.jpg Stevige line-up Keti Koti Festival

Na afloop van de herdenking begint om 14.00 uur het Keti Koti Festival, dat ieder jaar ruim 40.000 bezoekers trekt. Op 4 podia in het Oosterpark worden muziek- en dansoptredens verzorgd. Onder meer het Metropole orkest en de Jamaicaanse reggae-groep Morgan Heritage treden op. Naast de podia zijn er tal van kraampjes met eten, drank en souvenirs. Zie de Keti Koti website voor het volledige programma.

Website Slavernij en Jij gelanceerd!

NiNsee heeft inmiddels een nieuwe website voor scholieren: Slavernij en Jij. Jongeren kunnen op een interactieve en prikkelende manier kennismaken met alle facetten van het slavernijverleden via deze site. Via spannende coverstories komen ze meer te weten over een bepaald thema. De website behandelt ook actuele onderwerpen zoals racisme, zwarte piet, identiteit en moderne slavernij. Ook zijn er familieverhalen, een kennis quiz en al er eind deze zomer een educatieve game worden gelanceerd.

slavernijenjij_home.png

metro.png Metro pagina

Op 1 juli zijn er speciale pagina's in gratis nieuwblad de Metro over het Herdenkingsjaar met leuke weetjes en informatie. Dus houdt u de Metro in de gaten!

Nieuws
 Koningspaar bij Keti Koti 2013
 Wij verlangen onze vrijheid!
 Suzanna du Plessis was wrede vrouw
Ninsee agenda
 28/06
Theatervoorstelling Rebelse Vrouwen
 29/06
Nationale Voorouderavond
 30/06
Symposium: Cultureel trauma? Trans-Atlantische Slavernij in perspectief
Afmelden voor de nieuwsbrief | Meld je aan via www.ninsee.nl