Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis
NiNsee
Linnaeusstraat 35-f
1093 EE Amsterdam
T. 020 - 568 85 68
F. 020 - 568 85 67
E. info@ninsee.nl
www.ninsee.nl
Nieuwsbrief Keti Koti editie

keti Koti logo Voorwoord

Met de Nationale herdenking, het Keti Koti Festival en alle activiteiten er om heen, is 1 juli vooral een Familiedag. De herdenking is bedoeld voor alle generaties die hun voorouders willen herdenken. Het festival biedt activiteiten voor jongeren, ouderen en de allerkleinsten. Tevens is het van 1 juni t/m 3 juli Keti Koti maand en worden er naast de Nationale Herdenking en het Keti Koti Festival op 1 juli talloze activieiten georganiseerd. In deze nieuwsbrief leest u alles rond Keti Koti. Bekijk hier het volledige programma.

Third World hoofdact

Third World, de wereldbekende reggaeformatie, is de hoofdact tijdens het Keti Koti Festival op vrijdag 1 juli 2011 in het Oosterpark in Amsterdam.Sinds 1973 heeft de band 23 albums geproduceerd en samengewerkt met grootheden zoals Stevie Wonder, Stephen en Damian Marley, en Inner Circle. Tijdens Keti Koti presenteert Third World haar nieuwste album “Patriots”, als onderdeel van de ‘anniversary celebration’ wereldtournee. Lees verder

Third World

Bigi Spikri Bigi Spikri optocht

De Nationale Herdenking start ook dit jaar weer met een groots opgezette optocht van dansende mensen in traditionele kledij onder begeleiding van looporkesten en bazuinkoren. Door mee te lopen in de Bigi Spikri geven mensen uiting aan het belang van de viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli. Lees meer

30-jarig jubileum Trafassi op Keti Koti

De bekende Surinaamse band Trafassi zal het festival openen. Dit wordt een groot spektakel, want de band bestaat inmiddels 30 jaar en dat moet gevierd worden op het hoofdpodium. Lees meer

Trafassi

speak up Debatteren bij jongerenpodium Boni-Tula Oso

Verzet begint bij meningsuiting en je stem laten horen. Gelukkig kunnen we dat in de hedendaagse samenleving en zo ook bij het jongerenpodium Tula-Boni Oso. Hier kun je jouw mening geven d.m.v. debat, 'spoken word' en live tweets via #KetiKoti op Twitter. So speak up, brothaz and sistaz!

Kenny B & Bennaissa nu op tournee in Suriname

Kenny B & Benaissa, bekend van de nummer 1 hit 'Yu Faya', zijn nu op tournee in Suriname, waar ze ook een bezoek hebben gebracht aan politica Jennifer Geerlings-Simons (voorzitter van De Nationale Assemblee). Ze was zeer ingenomen met het bezoek van de artiesten, die ook op het hoofdpodium staan van het Keti Koti Festival. Bekijk hier clips van Kenny B & Benaissa.

Kenny B

Opening slavernijmaand door st.eer en herstel Dagtocht Middelburg en Keti Koti Tori Neti

Stichting Eer en Herstel organiseert op vrijdag 24 juni een educatieve dagtocht naar het slavernijmonument in Middelburg. Verder is er op 17 juni een Keti Koti Tori Neti in de Muiderkerk, te Amsterdam. Tijdens deze avond kan men samen eten en verhalen vertellen. Meer weten? Op de website van stichting Eer- en Herstel vindt u alle activiteiten.

Moksi Meti Collectieven

Elke buurt kan een Moksi Meti collectief oprichten via moksimetizuid@hotmail.com U krijgt dan het geld en de middelen om Keti Koti tafels in te richten in uw buurt. Deze tafels zijn bedoeld om de verschillende buurtbewoners met elkaar in dialoog te laten gaan over hun 'roots' tijdens een lekker hapje Surinaams eten. Dit jaar is er een Keti Koti Tafel in de Oranjekerk op 27 juni in Amsterdam Zuid en op 1 juli in het Bijlmerparktheater in Amsterdam Zuidoost. Aanvang 18:00 uur.

Moksi Meti

Beth Haim Ceremonie Joodse begraafplaats Beth Haim

Op 29 juni is de herdenking en ceremonie van Eliezer, voor zover de eerste naar Nederland ontvoerde (ex-)slaaf. Hij ligt op de Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk a/d Amstel begraven, waar de ceremonie zal plaatsvinden. Er vertrekt om 11:30 uur een rondvaartboot naar deze plek. Voor meer informatie + reserveringen kunt u contact opnemen met Vereniging Opoekondreman, tel. 06-50813438. Lees meer over 'servo Eliezer'.

Keti Koti Radio!

Elke donderdag op Radio mArt schenkt Glenn Codfried aandacht aan het slavernijverleden gedurende de maand juni. Er komen allerlei onderwerpen voorbij over 'black awarness'en het thema 'de erfenis'. Mensen kunnen telefonisch hun mening geven en er worden interessante studiogasten uitgenodigd. "Graag wil ik de luisteraar tot nieuwe inzichten laten komen voor verbreding en verdieping," zegt Codfried. Luister hier naar de uitzending van donderdag 2 juni en hier deel 2.

Glenn Codfried

Brassband Keti Koti door het hele land
Nieuws
 Koto's in openluchtmuseum Arnhem
 Internationaal Symposium 'Religie en Slavernij'
 Dag van de Amsterdamse geschiedenis
Ninsee agenda
 17/06
Boekpresentatie 'Een Zwarte Vrijstaat in Suriname'
 18/06
Inheritage School: Knowing your roots
 01/07
Nationale Herdenking en Keti Koti Festival
Afmelden voor de nieuwsbrief | Meld je aan via www.ninsee.nl