contact  |  nieuwsbrief  |  zoek    
Nieuwsfoto

Oprichting co÷rdinatiepunt Landelijk Netwerk Slavernijverleden


08-08-2017 - 

Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee), het Nationaal Museum van Wereldculturen, het Amsterdam Museum, het Bijlmer Parktheater en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) zijn de samenwerkende partijen binnen het coördinatiepunt. Dit landelijk georiënteerde initiatief vindt zijn oorsprong in het Netwerk Slavernijverleden Amsterdam (NSV), dat mede met financiële steun van de gemeente tot stand is gebracht. 

 
Minister Bussemaker: ‘Het coördinatiepunt is een belangrijke stap om het slavernijverleden verder zichtbaar en bespreekbaar te maken. Zodat we het slavernijverleden onderdeel kunnen maken van onze gezamenlijke geschiedenis. Naast deze extra investering verwacht ik dat alle betrokken organisaties een bijdrage leveren hieraan. 
 
Momenteel zijn er landelijk, regionaal en lokaal tal van activiteiten met aandacht voor het slavernijverleden. Met de extra investering komt de minister tegemoet aan de lang gekoesterde wens om tot een duurzame samenwerking te komen tussen instellingen voor cultuur, wetenschap en onderwijs, maar ook tussen de regio en de Randstad.
 
Doel van dit initiatief is om de activiteiten over het slavernijverleden van de verschillende partners, binnen en buiten het Netwerk, aan elkaar te verbinden en zichtbaarder te maken, te faciliteren en te coördineren. Hiermee wordt de bewustwording over dit deel van onze gezamenlijke geschiedenis vergroot, zowel bij instellingen van cultuur en wetenschap, als bij het grote publiek.