contact  |  nieuwsbrief  |  zoek    
slavernijmonument

Internationale ontwerpwedstrijd slavernijmonument


24-01-2012 - 

Erwin de Vries (zie foto), de ontwerper van ons slavernijmonument doet mee met een internationale ontwerpwedstrijd van de Verenigde Naties (VN). Met hem doen honderden andere kunstenaars hieraan mee van over de gehele wereld. De Unesco wil in het kader van een slavenrouteproject een speciaal gedenkteken (monument) bij de Verenigde Naties hebben.

In samenwerking met het Permanent Memorial Comité zal de Unesco deze internationale ontwerpwedstrijd voorbereiden. Erwin de Vries zal voor Suriname meedoen aan dit prestigieus project. De bedoeling is dat er uit de wedstrijd een internationaal monument voortkomt dat opgedragen zal worden aan de slavernij en de trans-Atlantische slavenhandel. Het ontwerp moet zodanig zijn dat er sprake is van een permanent monument. Het zal komen te staan voor het gebouw van de VN in New York. De kunstenaars moeten hun ontwerpen opsturen naar Parijs. Uit de zestien inzendingen zullen zeven worden opgestuurd naar New York voor beoordeling door een internationale jury. De kunstenaar van het winnend ontwerp mag dan beginnen aan zijn of haar gigantisch monument, waarvoor er een enorm bedrag ter beschikking is gesteld.

 

Sterke kandidaat
De Vries is erg blij dat hij mee kan doen. “Ik kreeg dit te horen van een vriend van mij in Nederland, die mij snel in contact bracht met de desbetreffende persoon. Want je komt niet zomaar in aanmerking voor deze prijsvraag. De deelnemende kunstenaars moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen”. Gelukkig bestaan er over het curriculum vitae van De Vries geen twijfels. Hij heeft al in veel landen gigantische monumenten staan. Bovendien heeft hij al vele malen in diverse landen geëxposeerd. Daardoor heeft hij een enorm netwerk kunnen opbouwen met andere ‘grote’ kunstenaars. Zijn werken zijn bijna over de gehele wereld bekend en staan in vele vermaarde musea.

 

Exclusief kunstenaars met slavernijverleden
Van de deelnemende kunstenaars wordt verwacht dat zij of hun familie een slavernijverleden hebben. De eis is ook dat ze eerder grote monumenten hebben gemaakt die in andere landen staan. Verder moet het werk van de kunstenaars ook in verschillende grote musea zijn betrokken. De kosten voor het eindproject bedragen ruim vier miljoen Amerikaanse dollar, inclusief het salaris van de kunstenaar en het in brons gieten van het monument.

 

    Terugblik 2001
De Vries had eerder al in 2001 aan een soortgelijke prijsvraag in Nederland deelgenomen, waardoor hij het slavernijmonument waar het NiNsee aan verbonden is, heeft kunnen ontwerpen. Negen internationale kunstenaars participeerden. Via internet kon er gestemd worden. Van de 5000 stemmen waren iets meer dan de helft voor hem. De Vries won dus de eerste prijs. Nederlanders kunnen nu opkijken naar het reusachtig ‘Slavernijmonument’. “Ik hoop weer zo een tour te maken”, klinkt De Vries enthousiast.

Tekst: Claudine Saaki