contact  |  nieuwsbrief  |  zoek    
Nieuwsfoto

IN MEMORIAN: ERWIN DE VRIES


02-02-2018 - 

Het werk van Erwin de Vries straalde een rebelse vitaliteit uit. School was nooit aan hem besteed geweest maar hij was begenadigd beeldhouwer, tekenaar en schilder. Een echt natuurtalent.

Erwin de Vries werd in 1929 geboren in Suriname. Toen hij 19 jaar werd had hij al zijn eerste tentoonstelling. Hij vertrok voor zijn studie naar Nederland en werkte daarna van 1952 – 1957 als docent kunst in Suriname. In 1958 keerde hij terug naar Nederland om weer te gaan studeren aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. De stad waar ook het merendeel van zijn werk te vinden is. In 2009 werd Erwin de Vries door cultuurwethouder Carolien Gehrels benoemd tot ereburger van Amsterdam. In Surinmame werd hij gedecoreerd tot Drager van het Groot Lint in de Ere-Orde van de Gele Ster.

Bekend is De Vries onder meer geworden door zijn borstbeelden van politicus Joop den Uyl en voetballer Clarence Seedorf. Erwin de Vries is ook verantwoordelijk voor het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark en het beeld van Elieser dat staat voor de Portugese Begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk.

In Suriname staat van de hand van Erwin de Vries op het Onafhankelijkheidsplein het beeld van Jagernath Lachmon, tegenover het Kabinet van de President het beeld van Henck Arron en op het kruispunt van de Dr. Sophie Redmondstraat en de Fred Derbystraat het beeld van Fred Derby. Ook vervaardigde De Vries bustes van Olympisch kampioen Anthony Nesty en meer recent Astrid Roemer en zwemster Ranomi Kromowidjodjo. Daarnaast schilderde Erwin de Vries ook. Veel van zijn werk is aangekocht door, verzekeraars en particulieren. De Vries schilderde niet alleen abstract werk, maar ook portretten. Met zijn werken exposeerde De Vries in binnen- en buitenland.