Online lezing | Sporen van het slavernijverleden in Overijssel

Lezing
Datum van en tot
16 jun, 2021
Organisatie
Keti Koti Zwolle
Locatie
Livestream
Plaats
Onlline

In het kader van de jaarlijkse Keti Koti-maand biedt Stichting Comité 30 juni/1 juli Zwolle in samenwerking met IJsselacademie de gratis online lezing aan van historicus Martin van der Linde:  'Sporen van het slavernijverleden in Overijssel'. Een lezing over het in Overijssel grotendeels verborgen en onbesproken Nederlandse Trans-Atlantische slavernij- en koloniale verleden. Geïnteresseerd? Meld je dan aan via ketikotizwolle@gmail.com.

///

Voor veel Overijsselaars lijkt de geschiedenis van kolonialisme en slavernij vaak een ver-van-mijn-bed-show. In de provinciale geschiedschrijving is er nog nooit serieus aandacht besteed aan dit onderwerp. Toch zijn er wel degelijk een heel aantal connecties met het slavernijverleden in onze provincie. Een eerste inventarisatie in de archieven leverde al diverse aanwijzingen op.
De IJsselacademie is het kenniscentrum voor streektaal en streekcultuur in Overijssel en doet de komende jaren verder onderzoek naar sporen van het slavernijverleden in Overijssel, om te laten zien dat deze geschiedenis zich niet alleen overzee of in het westen van ons land afspeelde maar ook deel uitmaakt van het Overijsselse verleden. In de lezing zal Van der Linde een nadere toelichting geven op het onderzoek.

Aanmelden kan alleen via ketikotizwolle@gmail.com. Na aanmelding ontvang je een bevestiging van je aanmelding. Op de dag zelf sturen we de link toe.

Stichting Comité 30 juni/1 juli Zwolle is opgericht om in Zwolle en omgeving een bijdrage te leveren aan het vergroten van de kennis en bewustwording omtrent het Nederlandse Trans-Atlantische slavernij en koloniale verleden en haar doorwerking. Door een verbinding te maken tussen toen, nu en toekomst zetten wij ons in voor een Zwolle waarin inwoners wederzijds begrip en respect voor elkaar hebben en (super)diversiteit omarmen.

Stichting Comité 30 juni/1 juli Zwolle is partner van NiNsee
 

Over Martin van der Linde

Martin van der Linde is publiekshistoricus van Noordwest Overijssel bij de IJsselacademie. Hij houdt zich de komende tijd bezig met het onderzoek naar het koloniale verleden van Overijssel en andere projecten zoals Bommen Berend in Overijssel, rietsnijden in de Kop van Overijssel, toeristische pleisterplaatsen in onze provincie en migranten in de politiek. Martin zet historisch onderzoek om in evenementen, verhalen of podcasts.

Keti Koti Zwolle - Martin van der Linde