Keti Koti @ Poortje

Herdenken
Datum van en tot
30 jun, 2020 - 09 jul, 2020
Organisatie
Diversen
Locatie
Poortje
Plaats
Amsterdam

Van 30 juni tot 9 juli organiseren diverse culturele instellingen in de Poort een gezamenlijk programma rondom Keti Koti 2020.

Programma

Oscam LogoOSCAM

Dag: 30 juni  
Wat: Keti Koti Dialoog Tafel in je eigen huiskamer
Tijd: 15:00 uur - 18:00 uur
Doelgroep: 0 - 100 uit ZO
Programma:  OSCAM, Keti Koti (verbreek de ketens) dialoog tafel en het Amsterdam Museum nodigen je van harte uit voor deelname aan de Keti Koti dialoog in je eigen huiskamer. Dit met behulp van een bijzondere Keti Koti dialoogtas met inhoud. In de Keti Koti dialoogtas zit een (bijna) kant en klare maaltijd (vegetarische pindasoep en boyo-cake) en materiaal om een verbindende en inzicht gevende dialoog op gang te brengen w.o. het Keti Koti thema van de 1 juli herdenking en viering en de drie dialoogvragen die aansluiten bij het thema, een handleiding voor het voeren van een Keti Koti dialoog en kokosolie en kwasi bita voor de rituelen. Keti Koti dialoog tafel is in het leven geroepen om met witte en zwarte Nederlanders, stil te staan bij persoonlijke ervaringen herinneringen en gevoelens met betrekking tot de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden. Vanwege de Corona crisis verplaatsen we de Keti Koti dialoog dit jaar naar de Amsterdamse huiskamers. 
Wijze van kaartjes verkrijgen/toegang online/offline: De tas kun je tot en met 25 juni bestellen via www en haal je zelf op 30 juni tussen 15:00 uur - 18:00 uur in OSCAM op het Bijlmerplein 110 en van 10.00 tot 17.00 uur in het Amsterdam Museum. Er zijn slechts beperkt tassen beschikbaar, dus wees er snel bij! En op 1 juli start de Keti Koti huiskamer dialoog op 1 juli om 18.00 uur op Zoom waar alle deelnemers elkaar kunnen ontmoeten en we  ervaringen met elkaar kunnen delen.

***

When: July 1 
What: OSCAM x Club MAFB x Keti Koti
Time: 5PM - 9PM
For who: artists and creatives from South East, Amsterdam and abroad
Program: we can't wait to see all of you again after three months of closure, at our special Keti Koti event! Catch Club MAFB spinning in OSCAM on the first of July. On this day, we commemorate the Surinamese slavery past. Our very own door host Rabia Omanette will welcome you in a special Keti Koti design, created by Kitchen For Fashion. We are excited to see in which stunning Keti Koti looks you guys will turn up! Come dance, see the Patta Amsterdam exhibition 'We will be here forever. Do you understand?' and grab some drinks with us and the participating artists in the name of freedom! 
Line-up: DJ'S Goodvibes, Fumilayo, Ike Melchizedek and Max H.
Tickets: https://www.eventbrite.com/e/oscam-x-club-mafb-x-keti-koti-tickets-109042370666. 
RIVM-rules: of course we are happy to be together again after such a long time. Nevertheless, we do expect that everyone follows the RIVM regulations during this event. This means that everyone who does not belong to the same household, should keep a distance of 1,5 meters at ALL times. Moreover, we recommend wearing a face mask, but this is not obligatory. Thank you for thinking about the safety of yourself as well as others!

///

CBK logoCBK Zuidoost

Dag: 1 juli 2020
Wat: Keti Koti workshop met klei 
Tijd: 15 uur - 17 uur
Doelgroep: jong en oud / kinderen / leerlingen / volwassenen/ ouders met kinderen
Programma: Keti Koti Workshop met Klei olv een beeldend kunstenaar (gratis) Deelnemers wordt gevraagd te reageren op de verbeelding van slavernijmonumenten in Nederland (voorbeelden worden tijdens de workshop getoond). Hoe zou jij de betekenis van slavernijgeschiedenis verbeelden in klei?
De werken worden op een later moment getoond in de etalage van CBK Zuidoost.
Locatie is in de binnentuin van CBK Zuidoost of voor de deur op het plein. 
Line-up: maximaal 8 deelnemers. 
Wijze van kaartjes verkrijgen/toegang online/offline: zie hieronder.  Inschrijfformulier invullen ovv keti koti workshop (gratis) 
Covid maatregelen: inschrijvingsformulier invullen op onze website ovv keti koti workshop 1 juli

///

Imagine IC logoImagine IC

Dag: 1 juli 2020
Wat:
Angisa’s en Koto’s
Tijd: doorlopend
Doelgroep: Geïnteresseerden en buurtbewoners van en rond het Bijlmerplein
Programma/Line-up: In de maand juni programmeert Imagine IC online uit haar archief portretten en gesprekken van eerdere projecten die gaan over de slavernijgeschiedenis en haar erfenis. www.imagineic.nl/ketikoti. Op 1 juli ter ere van Keti Koti zal bij Imagine IC aan het Bijlmerplein 393 in de etalage een tentoonstelling te zien zijn van Angisa's en Koto's uit de collectie van Rita Maasdamme. Rita was een voorvechter van het vertellen van het inclusieve slavernij-verhaal. Hiervoor heeft ze een grote collectie van diorama’s, creaturen en kleding gecreëerd die zij gebruikte om overal in het land en overzee dit verhaal over te brengen. 
Wijze van kaartjes verkrijgen/toegang online/offline: nvt
Covid maatregelen: Het gezamenlijke huis OBA IIC aan het Bijlmerplein 393  is alleen open om boeken terug te brengen of te lenen, maar de tentoonstelling is op een veilige manier van buitenaf te bekijken en ook zo opgesteld dat je het beste zicht hebt als je buiten voor de etalage staat. 

///

Bijlmer Parktheater logoBijlmer Parktheater

Dag: 1 juli 2020
Wat: Heri Heri tafel
Tijd: 17:00 - 20:00 
Doelgroep: 0 - 100, bewoners van Zuidoost en geïnteresseerden 
Programma: Dit jaar organiseert Kip Republic op 1 juli de grootste heri heri tafel met het Bijlmer Parktheater als een van de samenwerkende partners. Tussen 17.00 – 20.00 kun je gratis een overheerlijke portie heri heri ophalen in het Bijlmer Parktheater. Bij het afhalen van de maaltijd is het mogelijk om een vrijwillige donatie te doen, de vervolgens gedoneerd wordt aan organisaties die zich voor Keti Koti 202 inzetten. Zie ook www.gekooktegeschiedenis.nl.
Wijze van kaartjes verkrijgen/toegang online/offline: nv.t.
Covid maatregelen: de porties zijn af te halen of je kan eten voor de deur van het theater op het gras.

///

NM logoNew Metropolis 

Dag: 1 juli 2020
Wat: Online livecast ‘De plantage van onze voorouders’
Tijd: 20:30
Doelgroep: iedereen
Programma: Op Keti Koti, de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij, bespreken we hoe het slavernijverleden een geschiedenis van ons allemaal is. We staan stil bij het feit dat deze geschiedenis nog steeds doorklinkt in het heden – een feit dat weer eens duidelijk aan de oppervlakte komt tijdens de gebeurtenissen van de afgelopen weken. Bewustzijn van het verleden lijkt een eerste stap in de goede richting. Maar hoe vertaalt dat bewustzijn zich in woorden en daden? Hoe komen we tot een gedeeld verhaal over slavernijverleden? Wie mag dat dat verhaal vertellen, en wie mag er luisteren? Deze online LIVECAST is onderdeel van de achtdelige podcast "De plantage van onze voorouders", waarin Maartje Duin onderzoek doet naar de sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis. 
Line-up:

  • Maartje Duin (1975) is radio- en podcastmaker en behandelt in haar werk maatschappelijk relevante thema's waarmee ze mensen met elkaar in gesprek laat gaan. Haar werk won en werd genomineerd voor prijzen in binnen- en buitenland.
  • Peggy Bouva (1978) werkt als kwaliteitsmedewerker bij gemeentes door heel Nederland. Haar rol in de podcast ontwikkelde zich van geïnterviewde tot mede-interviewer, -verteller en -luisteraar. 
  • Kathleen Ferrier (1957) Kathleen Ferrier was Tweede Kamerlid voor het CDA. Sinds 1 september 2019 is zij voorzitter van de nationale Unesco-commissie. Daarnaast zet ze zich in voor ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten en diversiteit.
  • Leo Balai promoveerde in 2011 aan de Universiteit van Amsterdam op "Het slavenschip Leusden", een baanbrekend onderzoek op het gebied van de maritieme slavernijgeschiedenis. Hierna onderzocht hij de rol van Amsterdam in de slavenhandel en publiceerde in 2013 het boek "Geschiedenis van de Amsterdamse slavenhandel".
  • Wendeline Flores is conservator Caribische Gebied en Koloniaal Verleden voor het Tropenmuseum, Afrikamuseum en Museum Volkenkunde. Daarnaast is ze bestuurslid van het NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis).
  • Mara Michels is trainer en empowerment coach met expertise in het begeleiden van transformatieprocessen. Daarnaast is ze bestuurslid van het NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis).

Wijze van kaartjes verkrijgen/toegang online/offline: gratis, de LIVECAST is online te volgen via https://dezwijger.nl/programma/een-geschiedenis-van-ons-allemaal 
Covid maatregelen: het is een online programma

///

ObaOBA 

Dag: 9 juli 
Wat: Keti Koti
Tijd: 19:00-21:00
Doelgroep: bewoners van Zuid-Oost
Programma/Line-up: Gershwin Bonevacia, Gita Hacha en Duo Charles Green en Robin van Geerke - trmpet - piano/ Memphis Tennessee - Paramaribo  
Wijze van kaartjes verkrijgen/toegang online/offline: bijlmerplein@oba.nl
Covid maatregelen: Het programma is toegankelijk voor maximaal 20 bezoekers. Placering is op aanwijzing op 1,5 meter afstand van andere bezoekers.