contact  |  nieuwsbrief  |  zoek    
Afbeelding
16/02

Lezing: De opkomst van een gekleurde elite in Suriname 1800-1863

De lezing wordt verzorgd door: Mevr. dr. mr. Ellen Neslo

Tijd: 19.30 - 21.30 uur

Over dresmama’s, praktizijns, vettewariers, chirurgijns, timmermannen, broodbaksters  onderwijzers. De opkomst van een gekleurde elite in Suriname 1800-1863.

Toelichting over de lezing

In de laatste periode van de slavernij (1800-1863) wordt in veel testamenten van vrije personen in Paramaribo vermeld dat zij één of meerdere slaven “De Schat des Vrijdoms”, de vrijheid, schonken. Veelal kregen deze slaven naast hun vrijheid ook een geldbedrag mee om in hun eerste levensbehoefte als vrij persoon te voorzien. En soms ontvingen de kinderen van deze vrijgemaakte personen een geldbedrag voor hun scholing.


Merkwaardig genoeg werd in Europese literatuur uit de negentiende eeuw beweerd dat slaven geen hang of kennis naar vrijheid hadden. Bovendien waren ze te lui en niet in staat om voor zichzelf te zorgen. We komen echter in verschillende archieven tegen dat veel vrijgemaakte personen in Paramaribo het als een plicht zagen om hun familieleden, die nog in slavernij verkeerden, vrij te kopen. Uit de archieven bleek ook dat verreweg de meeste ambachtslieden in Paramaribo in de slavenstand leefden of wortels in de slavernij hadden. 

Wat kunnen we nu van deze personen leren?

Biografie

Ellen Neslo (1959) is geboren in Paramaribo en studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht. Sinds 1999 werkt ze bij de universiteit. Ze was lange tijd bestuurssecretaris. Sinds 2014 is ze hoofd van de universitaire dienst die internationale medewerkers begeleidt. Op 25 november 2016 promoveerde zij bij de Universiteit Utrecht.

Toegang: Gratis


04/02

Nieuwjaarsreceptie

Graag nodigen wij u uit om op 4 februari 2018, van 16.00 - 19.00 uur, onze nieuwjaarsreceptie te bezoeken in het Bijmerparktheater, Anton de Komplein 42, 1102 DR Amsterdam.

Wij zien uit naar uw komst.


29/01

Studiemiddag: Slavernijverleden in de les

Op woensdag 21 februari 2018 organiseren het NiNsee, Tropenmuseum en Amsterdam Museum –
samen in het Netwerk Slavernijverleden - een inspirerende gratis studiemiddag voor docenten uit het
voortgezet onderwijs over het slavernijverleden.
 
Tijdens deze studiemiddag spijker je je kennis bij met een minicollege van hoogleraar Alex van Stipriaan,
bekijk je samen met tentoonstellingsmaker Richard Kofi de tentoonstelling Heden van het
slavernijverleden en je ontdekt onder begeleiding van Wijnand Stomp en Jean Hellwig hoe je storytelling
inzet in de les aan de hand van Anansi-verhalen.
 
Lesmateriaal en praktische tips, bijvoorbeeld over hoe je het slavernijverleden verbindt met de actualiteit, neem je mee naar huis. Wethouder voor Diversiteit, Kunst en Cultuur Simone Kukenheim zal hetprogramma openen.
 
Praktische info
 1. Locatie: Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2 in Amsterdam
 2. Datum en tijd: woensdag 21 februari, 14.00 – 17.00 uur (inloop 13.30)
 3. Aanmelden (verplicht) via b.vanderdrift@ninsee.nl met vermelding van de naam van de onderwijsinstelling waar u werkzaam bent
 4. Het beschikbare aantal plekken zijn beperkt dus meld je op tijd aan

17/08

Tula Lezing 2017

Op donderdag 17 augustus vindt in het Het Parool Theater, Wibautstraat 131D
1091 GL Amsterdam de eerste editie van de Tula Lezing plaats. Keynote spreker is dr. Jurenne Hooi, bestuurder en de eerste zwarte voorzitter van de Raad van Toezicht van het Amsterdam Museum.

Programma

 • 18.30 - 19.00 uur Inloop
 • 19.00 - 19.05 uur opening
 • 19.05 - 19.45 uur keynote speech dr. Jurenne Hooi
 • 19.45 - 20.00 uur vragen vanuit het publiek
 • 20.00 - 20.30 uur afsluitende borel

TOEGANG: GRATIS

De Tula Lezing wordt georganiseerd in het kader van de herdenking van de grote opstand van tot slaafgemaakten in 1795 op Curaçao onder leiding van de vrijheidsstrijder Tula.


13/08

Tula Herdenkingsconcert

Tula Herdenkingsconcert: Randal Corsen & Band ft. Kris Berry & Dibo Doran

Tula – Konmemorá, Reflektá i Selebrá

Tula Herdenkingsconcert: zondag 13 augustus 2017. Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam, Leidseplein 26, 1017 PT Amsterdam. Aanvang: 16.00 uur.

Pianist, componist en arrangeur Randal Corsen staat centraal tijdens het "Tula – Konmemorá, Reflektá i Selebrá" concert. Een muzikaal eerbetoon aan de Curaçaose verzetsstrijder Tula, die in 1795 de leider was van de grootste opstand van tot slaafgemaakten in de geschiedenis van de voormalige Nederlandse Antillen. Het concert wordt georganiseerd door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) i.s.m. de Stadsschouwburg Amsterdam, de Vereniging Antilliaans Netwerk (VAN) en de Organisatie voor Caribische Nederlanders (Stichting Ocan).  

Ten gehore zullen worden gebracht uiteenlopende muziekstijlen als de traditionele tambú en seú, jazz en klassiek die zich op hun beurt weer vermengen met onmiskenbare Caribische invloeden en Afrikaanse ritmes. Muziek waarin geheel volgens het gedachtegoed van Tula een heldere boodschap van vrijheid, emancipatie en hoop doorklinkt. Randal Corsen, winnaar van de Edison Jazz Award, zal worden bijgestaan door de topvocalisten Kris Berry en de in Curaçao furore makende Dibo Doran, die begeleid zullen worden door het all-star ensemble van Corsen.

"Tula – Konmemorá, Reflektá i Selebrá" | (Tula – Herdenken, Bezinnen en Vieren)

 • Datum: 13 augustus 2017
 • Showtime: 16.00 - 18.00 uur
 • Locatie: Stadsschouwburg
 • Adres: Leidseplein 26, 1017 PT  Amsterdam
 • Prijs: € 10,-
Koop nu uw tickets door hier te klikken.

25/06

Wie is Saartje Baartman?

Amsterdam Museum, Kalverstraat 92, 1013 PH Amsterda,


20/06

Stadsgevoel 2: Het Nationaal Monument Slavernijverleden

Het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark bestaat 15 jaar. Het heeft de herdenking van het slavernijverleden in de stad letterlijk op de kaart gezet en daarbij sterk uiteenlopende emoties tastbaar gemaakt. Is het monument een platform waarop mensen elkaars verschillende gevoelens over het slavernijverleden en zijn nasleep leren kennen en delen?

Emoties
Loop je warm voor de jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden? Of doet dat noch het monument je wat? Heb je overlast van de toeloop in je buurt? Of zou je er juist óók wel heen willen, maar vraag je je af: van wie is het monument eigenlijk? En wat mag of moet je voelen bij de herdenking van het slavernijverleden om er deel aan te kunnen hebben?

Erfgoed
Op 20 juni van 16.00 tot 19.00 uur verkent Imagine IC in samenwerking met Reinwardt Academie en NiNsee welke gevoelens over het Nationaal Monument en de herdenking van het slavernijverleden betekenis geven aan dit erfgoed. Hoe kunnen we de emotionele diversiteit ervan vruchtbaar maken? Hoe kunnen het monument en zijn rituelen een vertrekpunt zijn voor inzicht in andermans emoties en de verandering van posities ten opzichte van anders-voelenden en de herdenking of het monument zelf? En zijn álle gevoelens OK?

Praktische info
Kaarten (inclusief koffie/thee/water en een borrel-met-barra) kosten: Euro 15,-
Kaarten zijn verkrijgbaar op 20 juni á contant aan onze deur op basis van een reservering via info@imagineic.nl.
Locatie: Imagine IC, Bijlmerplein 393, 1102 DK Amsterdam. 5 minuten lopen vanaf station Bijlmer/Arena.

Stadsgevoel, Emoties in erfgoedwerk is een serie van events over hoe we erfgoed maken en delen in de superdiverse stad van nu. De serie wordt georganiseerd door Imagine IC in vaste samenwerking met de Reinwardt Academie. Op 20 juni is ook het NiNsee partner.


12/06

Stilstaan bij 15 jaar Nationaal Slavernijmonument

In het Amsterdamse Oosterpark staat het Nationaal Monument Slavernijverleden dat in 2002 werd geïnstalleerd. Op 1 juli as. wordt voor de 15e keer, rond het monument de afschaffing van het Nederlandse Trans-atlantische slavernijverleden herdacht. Aansluitend vindt ook de viering van de afschaffing, het Keti Koti festival, in het park plaats. Net als in voorgaande jaren, zal dit in Amsterdam-Oost niet onopgemerkt voorbij gaan. Wat betekenen het monument en zijn ceremonies voor alle deelnemers én buurtbewoners? Tijd dus om eens samen stil te staan bij het monument, letterlijk en figuurlijk.

Op 12 juni organiseren het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) en Imagine IC, in verdere samenwerking met de Reinwardt Academie en met dank aan de OBA, een avond over de plek van het Nationaal Monument Slavernijverleden in uw leven of uw buurt. Onder leiding van Markus Balkenhol wandelen we langs het voormalige NiNsee kantoor aan de Linnaeusstraat om te eindigen bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark. Hier maakt u kennis met de ceremonie van het plengen van water waarmee op traditionele wijze de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden wordt geopend. Afsluitend gaan wij verder met u in gesprek over wat het monument voor u persoonlijk betekent.

Praktische informatie
Wandeling en gesprek
Datum: 12 juni 2017
Tijd: 17.45-20.00 uur
Locatie: OBA Linneausstraat, Linnaeusstraat 44, Amsterdam Oost

Programma

 • 17.45 uur: Verzamelen bij de OBA Linnaeusstraat (nummer 44), Amsterdam
 • 18.00 uur: Korte buurtwandeling langs monument en het oude NiNSEE
 • 18.40 uur: Terug bij de OBA, klein hapje en drankje
 • 19-20 uur: Publiek gesprek met o.a. Antoin Deul (directeur NiNsee) en diverse buurtbewoners 

Deze avond wordt gefilmd ten behoeve van het archief van de samenwerkende organisaties. Mocht u dit bezwaarlijk vinden, laat het ons dan weten voor aanvang.

Een klein hapje wordt geserveerd. Toegang is gratis. Aanmelden kan via: jules@imagineic.nl.


24/05

Sophie Olúwolé: Afrikaanse filosofie. Wat het Westen kan leren.

Bestaat ‘Afrikaanse filosofie’? Wat impliceert het dat wij onszelf die vraag stellen? Volgens de Nigeriaanse filosoof Sophie Olúwolé hebben veel Afrikaanse intellectuelen door koloniale educatie hun eigen traditionele wijze van denken vervangen door westerse ideeën. Dit roept bij sommigen de vraag op of er überhaupt authentieke Afrikaanse filosofische tradities bestaan. 

Orúnmìlà, een goddelijk, mythisch figuur uit de Yoruba-cultuur, wordt in het Westen niet als filosoof beschouwd. In het boek Socrates en Orúnmìlà daagt Olúwolé ons denken hierover uit en pleit voor de erkenning van Afrikaanse filosofie. Socrates en Orúnmìlà hielden zich met vergelijkbare thema’s bezig en net als Socrates zette Orúnmìlà nooit een letter op papier. Olúwolé laat op overtuigende wijze zien waarom Orúnmìlà nooit dezelfde erkenning als Socrates heeft gekregen en wat dat vertelt over ons denken over filosofie. Met Socrates en Orúnmìlà doet ze een aanzet om hier verandering in aan te brengen. 

Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) i.s.m. het Academisch-cultureel centrum SPUI25 organiseert op 24 mei 2017 in de Singelkerk in Amsterdam een vraaggesprek met de Nigeriaanse auteur en filosoof Sophie Olúwolé over haar boek Socrates en Orúnmìlà, dat door Saskia van der Werff voor uitgeverij Ten Have in het Nederlands vertaald is. Sophie Olúwolé zal worden geïnterviewd door actrice en schrijver Anousha Nzume. Filosofen Grâce Ndjako en Machiel Keestra verzorgen de introductie en een boekbespreking. Na afloop is het mogelijk om het boek te kopen en te laten signeren door Sophie Olúwolé.

Sophie Bósèdé Olúwolé (1935) is een invloedrijke Nigeriaanse filosoof. In 2014 was zij een van de G8-filosofen van Filosofie Magazine, samen met o.a. Zygmunt Bauman, Peter Sloterdijk en Damon Young. Naast Socrates en Orúnmìlà (2017) schreef ze onder andere: Philosophy and oral tradition (1997), African Philosophy on the Threshold (2007), en African Myths and Legends of Gender (2015). Haar werk heeft een grote bijdrage geleverd aan het denken over het bestaan van een authentieke Afrikaanse filosofie.

AANMELDEN? KLIK HIER.PROGRAMMA
Presentatie door Anousha Nzume

17:00 uur Welkom 
17:20 uur Introductie Afrikaanse Filosofie door Grâce Ndjako
17:50 uur Interview met Sophie Oluwole door Anousha Nzume
18:10 uur Boekbespreking door Machiel Keestra
18:30 uur Vragen uit publiek aan Sophie Oluwole 
19:00 uur Signeren
19:00 uur Borrel

PUBLIC HOSTED BY NINSEE EN SPUI25

VOERTAAL: ENGELS
TOEGANG: GRATIS. 
LET OP: VERPLICHT OM ONLINE VIA DE BOVENSTAANDE LINK VAN EVENTBRITE EEN GRATIS TICKET TE DOWNLOADEN I.V.M. HET BEPERKTE AANTAL PLAATSEN


24/05

Masterclass Afrikaanse filosofie: Sophie Olúwolé

Ter ere van het verschijnen van de de Nederlandse vertaling van het boek Socrates en Orúnmìlà van de Nigeriaanse filosoof Sophie Olúwolé, organiseert het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) i.s.m. Academisch-cultureel centrum SPUI25 op 24 mei 2017 van 15:00 - 17:00 uur een masterclass Afrikaanse filosofie in het Academisch-cultureel centrum SPUI25 te Amsterdam.

15:00 - 16:00 uur: Introductie op ‘Afrikaanse filosofie’ door filosoof Grâce NdjakoIn deze sessie zal Grâce Ndjako een korte geschiedenis schetsen van de zoektocht en het discours rondom een eigen Afrikaanse filosofie. Het pleidooi voor een eigen Afrikaanse filosofie vindt steeds plaats binnen de context van het verzet tegen een specifieke politieke situatie: het kolonialisme. Wat opvalt is dat Europa, ook bij postkoloniale denkers, nooit echt ver weg blijkt te zijn. Allen pleiten zij ervoor het Afrikaanse denken ‘vrij’ te maken van het westerse denken opdat er een authentieke Afrikaanse intellectuele traditie kan ontstaan. Waar moet een Afrikaanse traditie op gefundeerd zijn?

16:00 - 16:45 uur: Bespreken teksten van Sophie Olúwolé o.l.v. filosoof Machiel KeestraDe teksten van Olúwolé zullen in kleine groepen worden gelezen en nader besproken. De volgende vragen staan daarbij centraal: Hoe vormt Olúwolé’s werk een reactie op andere denkers? Wat zijn Olúwolé’s ideeën over een ‘eigen’ Afrikaanse filosofie? De thema’s die tijdens deze bespreking aan de orde komen zullen tijdens het publieke vraaggesprek aan Olúwolé worden voorgelegd.

16:45 - 17:00 uur: Verplaatsen naar Singelkerk voor het vraaggesprek met Sophie Olúwolé

PUBLIC HOSTED BY NINSEE EN SPUI25

DE MASTERCLASS ZIT VOLMasterclass Afrikaanse filosofie: Sophie Olúwolé in context