contact  |  nieuwsbrief  |  zoek    

Educatie

Laatste ontwikkelingen

De Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013 heeft een lesbrief ontwikkeld voor het primair onderwijs. Hier vind u het werkboek Slavernijgeschiedenis. Ook kunt u audiovisueel materiaal vinden op de website van de Stichting via deze link.

Het NiNsee heeft altijd veel aandacht voor museale presentatie en educatie gehad voor een breed scala aan doelgroepen. Zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs waren bij het NiNsee aan het juiste adres. Centraal thema bij alle NiNsee-presentaties is het slavernijverleden en de sociaal-culturele invloed op onze huidige maatschappij.

Het verleden komt tot leven door beeldmateriaal, kaarten, brieven, gebruiksvoorwerpen, verhalen en rituelen. Naast een vaste tentoonstelling waren er ook tijdelijke exposities. Hier werden multimedia uitdagende presentaties gegeven. Ook werd zichtbaar hoe het verleden nog steeds invloed heeft op het nú en de huidige maatschappelijke vraagstukken. Helaas heeft het NiNsee na de bezuingingsslag van kabinet Rutte I het museale gedeelte moeten opgeven. Wellicht dat hier in de toekomst nog mogelijkheden voor onstaan.

Eigen identiteit
Kennis over het slavernijverleden kan bijdragen tot een beter besef en begrip van je eigen identiteit en die van anderen en zo leiden tot meer onderling begrip. Dat is de missie van NiNsee. Het ontwikkelen en positioneren van het gedeelde slavernijverleden en de gezamenlijke toekomst van alle Nederlanders. In het onderstaande is een kort overzicht gegeven van de beschikbare presentaties en educatieve programma’s die het NiNsee deed, voordat de bezuinigingen van kracht gingen.

Andere vorm van educatie

Voor de basisscholen en onderbouw middelbaar onderwijs verwijzen wij u naar MiraKa slavernij educatie, opgericht door oud-NiNsee medewerker Maria Karg. Zij verzorgt speciale programma's op scholen. Haar programma's staan echter los van het NiNsee.