Homepage

Bijeenkomst 'Ketenen van het verleden'

Bent u er ook bij? Op vrijdag 3 december 15.00 uur bespreken we de concrete uitwerking van de aanbevelingen uit het rapport 'Ketenen van het verleden'. 
De vraag die centraal staat tijdens deze bijeenkomst is: 'Hoe komen we tot een coproductie in de omgang met het trans-Atlantische Nederlandse slavernijverleden, het erfgoed en de doorwerking van dat verleden?' Meld je aan voor de online of fysieke bijeenkomst. 

Lees meer

Slot Zuylen & Slavernij

Van 28 augustus tot 5 december 2021 is op Slot Zuylen de tentoonstelling Slot Zuylen & Slavernij te zien. Bekijk het programma in aanloop naar de tentoonstelling, bestaande uit o.a. een boekpresentatie en workshop.

Lees meer

Kijk terug: Tula herdenking - Talksow

Op 17 augustus 2021 organiseerde het NiNsee een talkshow in het kader van de jaarlijkse Tula Herdenking. Uitzending gemist? Bekijk de aflevering hieronder terug.

 

 

Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden | Terugkijken

Historisch moment tijdens de herdenking was de excuses van Burgemeester Femke Halsema namens de gemeente Amsterdam:

"Het is tijd om het grote onrecht van de koloniale slavernij te metselen in de identiteit van onze stad."

Halsema stelde in haar herdenkingsspeech onder meer dat de slavernij op meerdere manieren een erfenis heeft achtergelaten in de stad. "Groots en zichtbaar in de historische grachtengordel en de rijkdom van kunst. Veel minder zichtbaar - en lange tijd genegeerd - in de uitbuiting toen en de ongelijkheid van nu. De stadsbestuurders en regenten die destijds uit winstbejag en machtshonger deelnamen aan de handel in tot slaafgemaakten, verankerden daarmee ook een systeem van onderdrukking op basis van huidskleur en ras. Het verleden waaruit onze stad ook nu nog haar onmiskenbare handelsgeest put is dan ook ondeelbaar met het hardnekkige en nog altijd woekerende racisme."

Bekijk de speech van Linda Nooitmeer, voorzitter bestuur NiNsee:

History in Concert: terugkijken

Kijk terug naar de derde editie van ‘History in Concert’ georganiseerd door De Canon van Nederland en het NiNSee. Een avond met muziek, dans en spoken word, dit keer in het teken van Keti Koti.

Met optredens van verschillende artiesten waaronder Jada Faith & Quinn Soular, Vernon Chatlein, Berget Lewis, Black Harmony, ZO! Gospel Choir, Junadry Leocaria . Monologen van Aminata Caïro, P.h.D., Griselda Molemans en Rene Violenus (gevolmachtigde minister van Sint-Maarten). Presentatie Jörgen Tjon A Fon. Hun persoonlijke verhalen worden gekoppeld aan historische verhalen uit de Canon van Nederland.

Verkenning naar museale voorziening slavernijverleden afgerond

NiNsee, Museum Zonder Muren en IZI Solutions hebben de verkenning naar een museale voorziening slavernijverleden afgerond. Het rapport ‘Met de kracht van de voorouders’ is geeft antwoord op de vraag waar een Nederlands trans-Atlantisch slavernijmuseum aan moet voldoen. De Regiegroep Nationaal Trans-Atlantisch Slavernijmuseum (NTASM) heeft deze verkenning in opdracht van de gemeente Amsterdam uitgevoerd. De verkenning is vrijdag 28 mei overhandigd aan burgemeester Halsema en wethouders Groot Wassink (Diversiteit) en Meliani (Kunst en Cultuur) van de gemeente Amsterdam.

Lees het persbericht

NiNsee wordt ondersteund door:

Gemeente Amsterdam Mondriaan